Sunday, March 20, 2011

Tutorial Make Up Simple

OKEY... hari sabtu, memang hobi aku bila boring gatal tangan jugak aku nak buat 
benda-benda baru nie.. walaupun sebenarnya dah lama, tapi aku baru nak post kat blog 
tentang tutorial make up ni... sekarang ni aku nak tunjukkan sentuhan make up aku pada kakak aku.. 

wajah SEBELUM... SEDANG... dan SELEPAS... 

sebelum..tanpa secalit bedak atau krim

bedak asas

eye shadow (base)

eyeshadow dwi colour.. dengan eyeliner..

Pelentik bulu mata serta maskara

blusher dan lipstik

hasilnye!






make up yang aku ketengahkan ini adalah make up simple but nice... sure tak tebal.. 
tak perlukan banyak produk make up yang kene pakai.. yang ini base make up je..

*Tips!*

1- foundation ataupun krim kecantikan.. janama apa itu terpulang... tapi kalau nak 
hasil yang menarik gunakan BB cream. Lebih halus...

2- bedak muka...kalau nak nampak nipis terus menggunakan two way foundation.. kalau nak tebal dan menutup jerawat batu pasir tanah segala tu boleh menggunakan lose powder dulu.. 

3-kalau anda berkulit gelap, jangan menggunakan foundation yang cerah sebab 
kulit anda akan menjadi kelabu..gunakan warna yang kekuningan..baru sebati ok...
kalau anda berkulit cerah.. putih gebu.. jangan guna warna putih.. nanti jadi kaler orang mayat ooo.. 
pucat je.. so, cantik guna warna krim yang berunsur pink lembut tu.. sesuai deh.. chumel tau!

4- apabila menggunakan pemerah pipi, untuk hasil yang baik gunakan berus yang sepatutnya.. 
jangan campurkan berus untuk blusher dan berus untuk bedak ye.. tak sesuai gtu..

5- untuk bibir yang menarik.. selepas menggunakan lipstik, guna lipgloos untuk hasil yang lebih menarik.. ;)

6- untuk menampakkan muka yang segar, pemilihan warna untuk melukis kening anda memainkan peranan..
gunakan warna yang lembut seperti brown agar nampak lebih nature.. jangan gunakan warna hitam ye..
nanti muka nampak garang lorh!

7- Gunakan warna yang sedikit garang untuk membentuk muka (shading) seperti warna dark rose... 
atau warna choklat...dan untuk muka nampak chumel gitu, uols boleh gunakan warna pink rose..
lembut tau..

8- gunakan pelentik bulu mata sebelum menggunakan maskara tau! sebab ada satu kes 
eyqa dengar ada yang pakai maskara baru pakai pelentik.. alasan mereka nak lentik lebih lama.. 
adoiiii.. rosak tau! rosak! 

9- ups! sebelum terlupa.. nak ingatkan.. untuk teknik shading di tulang hidung, untuk nampak lebih 
mancung tu.. jangan menggunakan eyeshadow ye.. gunakan bedak yang dark colour.. 
sebab eyeshadow untuk mata saja tau... jangan buat.. jangan buat... okey? okey?

seperti yang eyqa cakap, make up ni simple.. nipis sahaja.. sesuai pakai nak pergi kerja.. 
nak pergi jalan-jalan or function yang simple-simple macam birthday party ke..haaa! 
nak gi gathering pun ok maaa... hihihi... Jangan la korang pakai make up macam ni untuk majlis 
kawen korang.. tak sesuai ok.. nanti tak berseri... tapi kalau anda seorang yang sangat 
sukakan simple macam ni okey saja.. ;) 

4 comments:

Aidil syukor said...

wow very2 nice la twin....ade bakat jd juru mekap ni...hehehe....k btw mmg smart la..>>.cewah mcM pnah make up je kan smpai leh tau smart ke x ni ? padahal x pnah di make up lgsung sblom2 ni,ye lah laki la kate kn....hehe...btw mmg smart la twin...caya lah..:)...hehe

Eyqasara said...

yeke??? mekasih twin... hihihi... takpe.. pandangan dari seorang lelaki... mekacih buchuk!!! ;)

P0polita said...

oh thanks for the tips.. like it! tapi pasni boleh tak cerikan skali brand ape yang sesuai? or brand ape yg paling best penah eyqa pakai.. mane tau org len leh try jugak.. hehe.. suggestion je..

Eyqasara said...

Popolita: orait.. insyaAllah... nnt eyqa postkan barang2 make up yang eyqa gunakan yep... ;) mekasih.. ;)

 
;