Monday, June 20, 2011

Silap Besar Bila Stop Berblog

Just nak share. Dulu masa mula berblog, memang tak henti-henti post kat blog. Paling kurang pun satu hari satu entry. Seboleh-bolehnye memang tak mahu miss satu hari pun..walaupun kite sendiri yang baca blog kite tiap2 hari.. *hoh! pecah tembelang! ye laaa.. masa 1st2 dulu mane ade followers kan?

Sampai satu tahap berkat rajin dulu tu, banyak manfaat yang aku dapat. Aku bertambah rakan, bertambah kenalan, bertambah ilmu, bertambah pengetahuan tentang blog, nuff, trafik ape bagai tu.. sume lah bertambah! p/s! duit pun bertambah..$$.. aiyok! tu sampingan ye.. kang ade pulak cakap aku blogger mata duitan.. tak ye.. tak mo cakap gi tu tak mo k..babap kang... * da tunjuk jari telunjuk nih!

Tapi ade jugak sampai satu tahap hilang semuanya. Setelah lame berblog, stand atas blog sendiri macam sekarang, ade pulak yang cakap "lepas eyqa jadi blogger,perangai eyqa..bla~bla~bla~" tak payah la cakap kenapa kan..sedih pedih letih ingat semua tu. Stop berblog sekejap. Lame jugak.. sampai idea kering kontang kat otak ni. Habuk pun tarak! Minat kat blog pun dah hilang. Tak de feel macam sekarang.

Lepas tu bila kita nak berblog balik banyak kesan sampingan yang boleh jadi tau. contoh:
  • followers ada, tapi pembaca lari.. faham? dia buat derk je naik name kite kat dashboard pun..
  • Tertinggal pelbagai benda baru dalam blogging. *contoh segmen best2..GA, gathering, segala tu..
  • Idea nak berblog hilang serta merta sebab jauh ketinggalan. Tak tahu isi terbaru contoh macam sekarang hackers tu... *aku pun lambat tau.. sadis!
  • Newbie melangkah lebih jauh menyebabkan kite tergaru-garu kepala kejap.
  • Nak masuk line blogging balik pun tetiba menjadi segan silu.
Banyak! tu antara perasaan aku bila aku stop berblog dan berblogging semula. Kalau blogger famous macam zack tu tak payah cakap laaa.. bukan dia yang cari orang, tapi orang yang cari dia.. tu jangan ikut ye.. melainkan anda blogger famous.. eyqa? tanye je kat sesiape.. kompom tak kenal.. :') tak pe laaa.. tujuan berblog bukan untuk terkenal kan? kalau terkenal tu bonus namenye.. Dah laa.. tak larat.. mate dah berkaler-kaler.. serupa macam pelangi dah! ngantuk.. sleeptight.. wawawa... *hhmm -.-" ZzZzZ


9 comments:

sekamar rindu said...

salam..

janganlah stop blogging..

Diari-Selebriti-Mama said...

i like this! sangat setuju. mmg susah nak dpt mood blk.

EYQASARA said...

Sekamar Rindu: tak stop dah... sb tkut jd mcm yang tersenarai tu.. thnks yep.. :')

EYQASARA said...

Diari Selebriti Mama: btul susah nak dpt mood berblog balik.. mekasih... ;)

Pendamba Mawar said...

teuskan blogging..:) sy lagi noob ttg blogging..tapi ttap nak mnulis... admin pendambamawar.blogspot

Nur anisa =)) said...

hehe kite suke je lepak blog kamoo femous ar kan..hehe kamoo best sokmo x sombong kat page Kelab Blogwalking..=))

EYQASARA said...

Pendamba Mawar: bagus la semangat kamu.. like it! :)

EYQASARA said...

Nur Anisa: kamu perli eah.. eyqa tak fames... malu... hihihi.. *blushing!
sy pun suke kenal ngan kamu..peramah... :D

syafiqakarim said...

haha makanya jgn stop sambung
stop.hee.
xpe..blogging secara sehat ok?

 
;