Saturday, June 18, 2011

Berubah Sekiranya Tak Mahu Dicemuh!

Berhubung dengan entry eyqa yang sebelum ni ramai je yang nak bersuara setelah entry tersebut di post kan. Entry tu sebenarnya bukan menentang apa yang ditegur oleh beliau. Tak sama sekali. Malah respect kepada beliau kerana teguran tu memang kene tepat pada batang hidung si wanita yang bercirikan apa yang disebut dalam "note" tu. Harap mereka sedar ape yang dipersoalkan dan dikritikkan.

NAMUN... *caps lock disitu ye.. NAMUN tegurlah secara berhemah tanpa perlu meletakkan perkataan-perkataan yang teruk yang tak sepatutnya. Tak perlu la sampai nak memaki bagai. Tahu, marah... geram... tapi ape kata kalau menulis dengan perkataan yang pedas tetapi berlapik. Kan lebih indah.. betul?

Wanita-wanita sekalian... Tolong la. Dah tengok kritikan tu harap ia sangat membina dan membuka mata seluas-luasnya. Jangan nak syok sendiri. Ketahuilah kalau lelaki dah tegur sampai maki bagai memang amat memalukan. Eyqa tegur sebab eyqa perempuan. Kaum sejenis eyqa yang ditegur. Apa yang ditegur tolong *take note.. 

Yep.. memang kubur lain-lain..tapi bila disoal dalam kubur tu kalau tak petik name kami tak pe..nanti salahkan sahabat, ibu bapa, adik beradik kerana tidak menegur. Secara berlapik eyqaa tegur. TOLONG...

Sama-sama memperbaiki diri dan eyqa menulis bukan sekadar menuding jari atau menyebelah mana-mana pihak. Sama-sama memperbetulkan diri entry ini termasuk memperingatkan eyqa sendiri. Mungkin benar kata segelintir blogger..setelah dikeji macam tu, baru nak buka mata kerana malu. Please...malu k..maruah kamu diperkotak katik. kamu tak rase begitu  ke?

*Eyqa hanya menegur..kamu sendiri lebih mengetahui apa yang kamu lakukan. Hiduplah untuk beramal. 

14 comments:

Cik Kamoo said...

Kita selalu lupa, dan tegur menegur akan elak kita dari buat kesilapan!

Bila kita mampu menegur orang lain, bermakna kita juga mampu menerima teguran!

Nice entri dear!!

M Fizan said...

apa kes nie? huhu
relaks lar..kita fleksibel..orang tegur, kita ambil yang positif..jangan melenting..tak payah nak maki2 segala bagai kan kan..chill suda :)

Biey said...

"tegur biarlah berhemah bukannya secara sumpah seranah.."
I loike.. nice entry.. keep up the gud work..

azam said...

betul tu....salam singgah dan follow
salam kenalan

AzRi said...

post pg2 tuuu...tk tdo ke? ni nk tego sikit nih...tido la ikut masa yang sepatutnye...hahaha

Cikbeyla Nabiella said...

Sangat sokong kak!
Tegur ade care nye kan. :)
Perempuan pn ptotnye ambil tindakan. Berubah itu perlu. :)

neway,
Tolong beyla bole? Beyla join contest. kalau sudi, like kan k.
like ni : http://www.facebook.com/pages/ErnieKhairina-collections/104406449626629

pastuh like picx nih plak: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=162555077145099&set=a.162465727154034.42126.104406449626629&type=1

Thank k :)

EYQASARA said...

Cik Kamoo: Yup.. betul tu... kena saling menegur utk elakkan dari alpa dan lupa... thnx yep.. ;)

EYQASARA said...

M fizan: betul... terima teguran secara positif... yang menegur pun tak payah melenting kan? tegur cara berhemah org respect berbanding teguran cara makian.. :) tQ... :D

EYQASARA said...

Biey: betul tu... thnx dear.. :)

EYQASARA said...

Azam: thnx... ;)

EYQASARA said...

Azri: waaa... kantoi... a'ah mmg tak tdo pun malam td.. tgu pas subuh baru tido.. hihihi... ok2 abg... i will take note! hekhekhek... ;)

EYQASARA said...

Cikbeyla Nabiella: yup dear... ada caranya utk menegur... erm, insyaAllah akak like..tggu.. (^^) :)

Sunah Sakura said...

betul tu sayang... sangat setuju dengan entri eyqa... moga mata2 para gadis kat luar sana terbukak!

EYQASARA said...

Sunah Sakura: amin... mudah2an.. mekasih kak... :)

 
;