Wednesday, February 9, 2011

PETUA AKU HILANGKAN STRESS

Assalamualaikum.

Anda stress???
Wahhhh.. dah rase macam seorg kaunselor pulak!
memandangkan rakan-rakan dan aku punye twin sendiri yg memang la tgah stress...
sampai campak2 kasut.. kerut2 dahi.. terbeliak2 biji mate..hempas2 meja...
so, aku nak kongsi tips time aku tengah banyak assgnmt.. ape aku wat? 

JOM TENGOK!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-pape pun tenangkan hati dahulu-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

1-Mesti ada buku planner 2011 + + +
2- Aku akan tengok semua assgnment dgn teliti.
3-Senaraikan semua sekali task yang dah diberikan
4-Tulis tarikh hantar di setiap hujung tajuk assgnmnt
5-Aturkan semua assgnmnt mengikut tarikh tamat tempoh
6- letakkan target bila task tersebut MESTI disiapkan dalam buku planner
7-Fikirkan jalan penyelesaian BUKAN masalah
8-Buat dengan tenang ketepikan segala yang melalaikan *internet,movie*
9-Bila dah siap...potong task yang telah siap dengan PEN MERAH mcm nie..
10- pegang prinsip "USAHA,DOA,TAWAKAL"

InsyaAllah okey kot.. nie yang aku amalkan...
yang penting toksah nak pening2 kepala.. 
buat serabut otak tapi keje tak berjalan buat ape kan?
aku bukan student cerdik pandai ye...
ulang lagi sekali bukan CERDIK PANDAI..
tapi aku akan usahakan untuk hantar assgnmnt pada tarikh yang ditetapkan
walaupun terpaksa tak tidur malam.
dan tak dinafikan kadangkadang terkandas juga.
Aku tau..ramai blogger2 kat sini student kan?
kalau korang rase nak try petua hilangkan stress ni try la yep...
kalau jadi Alhamdulillah..kalau tak jadi jugak something wrong with you or my suggestion nie..
ni semua aku punya cara..nak ikut? okey je bebeh!
tak mo ikut?? tak kisah pon... mungkin korang ada cara trsendiri lebih effektif kan?
"try and error" je laaa... ;)


salah satu cara aku hilangkan stress yg lain dgn...
mengaji...dengar muzik...dan TDO!
huisshh.. yg besar tu paling kerap aku buat... hihihihi...

*sekadar berkongsi dan memberi pendapat*

7 comments:

snowballgirl said...

zati..suka..suka sgt...stu tips yg bgus..nk2 plak mmg tgh tension skrg ni..huhu..

Eyqasara said...

yeke zati...??? hihihi.. tapi nie tension org ngah ade assgnmnt.. bnyak koje ke?? hihihi...

Eqin Wahab said...

eh ur tips lbih kurg mcm i buat jugak. btw,nice blog. follow me too :)

Sunah Mohammad said...

caranya adalah berjalan2 dalam blog..haha~

Eyqasara said...

eqin wahab.. erm??? same ye tipsnyer?? hihii...

Eyqasara said...

kak sunah.. tu pun tips jugak!! hihihi....

Jay said...

yang paling best mengaji..dapat menenangkan fikiran walau seberat mana pun stress atau masalah yang di hadapi..:)

 
;