Sunday, February 13, 2011

BLOGGER KOMEN HEBAT!

Hebat ke kalau kita komen entry orang???
yup!!! mungkin...TETAPI!
tgok jugak cara orang tu nak komen macam mana..
ada sesuka hati dia je mengutuk, mengkritik, menempelak, mencaci, menghina!
segala jenis "me" la yang boleh wat orang touching...
hoooiiii... agak-agak la wehhh... boleh.. 
aku tak cakap salah kita nak mengkritik.. tapi TOLONG laa...
berhemah bila mengkritik dan mengomen...
jangan lah sampai boleh menjatuhkan maruah orang...

INGAT! anda komen di ruanan yang disediakan.. semua orang nak komen pun kat situ...
apa sahaja komen yang naik, semua oran boleh baca..Apa perasaan tuan punya blog?
malu bukan? cuba letakkan diri anda di tuan punya blog tu...
Fikir perasaan orang boleh? kita sama-sama diruangan blog nie..
macam2 kita nak share dengan orang.. kalau anda tak suka..
sila tutup mata.. tutup telinga.. tutup PC laptop or whatever...
kalau anda mengomen teruk2, sampai boleh jatuhkan maruah dia, apa yang anda dapat?
bertambah duit dalam poket ke? bentambah handsome dan macho kah?
bertambah cantik? bertambah lawa? comel?
tak kan?? tambah dosa lagi ada laaa...
kan lebih baik memuji...mengagumi... untung2 dapat pahala...

INGAT! " Apa yang kita berbua baik, belum tentu diterima.. 
TETAPI apa keburukan yang kita buat, kita perlu memohon maaf atas kesilapan kita 
sebab kesalahan kita itu dah tentu dicatat..."

pesanan dan entry ini untuk menegur kepada segelintir pembaca 
yang mengomen secara berlebihan.. teruk2...
disamping mengingatkan aku sendiri dan diri anda yang membaca.
sedihnya aku baca entry rakan2 yang telah "dikritik" secara teruk...
kesian... ini berlaku pada rakan blogger yang bernama
tapi mereka bagus sangat.. sebab kritikan yang diterima
mereka menerima dengan hati yang terbuka tanpa luntur semangat nak berblog...bagus dear! 
teruskan.. followers anda tak berkurang malah semakin meningkat memberikan sokongan.
untuk tuan puan cik adik kakak abang...
aku hope sangat korang paham....aku jugak paham ape yang aku cakap..
ecececeeeeh... hihihi...
kalau tak paham jugak meh sini aku nak cuci pakai mesin basuh kat umah aku nie..
nak letak sabun mandi, sabun buku, sabun basuh kaen, pelembut, clorox skali...
bagi suci murni hati anda.. *boleh ke???*
ahaks! Ape-ape pun.. sendiri mau ingt...kita buat baik, di balas baik, jahat dibalas jahat.
okeysss!! bak kate teacher aku dulu.. "understood???" hahaha...
cau!

*adalah menjadi tugas aku untuk mengingatkan sesama rakan seperjuangan*
*uhhh.. gagal untuk upload gambar*

7 comments:

nelly said...

komen biar hebat .mengkritik biar pro ..
=)

Sunah Mohammad said...

salam eyqa...tapi akak tak kuat...:)

Eyqasara said...

nelly.. u r right! ;)

Eyqasara said...

kak sunah.. ika percaya akak kuat.. trust me... :) jgn la stop berblog gara2 mulut dan jari org yer.. ketuk je jari org yg komen tak senonoh tu.. k kak.. :)

nurul harnani said...

YUPP eyqasara.. nanie da penah kena gak.. dorang komen tu bagus.. tp disababkan kata2 tu buat sakit ati, xdptla nanie nak approve their comment..

anyway, nanie anggap itu satu cabaran dlm blogging..

Eyqasara said...

NANIE... bgus la anggap sbg cabaran... :) tapi tu laa.. kecewa dgn mereka nie.. kan lebih baik menegur secara bagus.. bukannya mengutuk.. btw, truskan semangat berblogging.. :)

Jay said...

berilah komen yang membina bukan menjatuhkan..bak kata aku lah..hehe..lebih baik mencari pahala dari mencari dosa..

 
;