Saturday, December 17, 2011

10 Tanda Kita Wajib Berkahwin

Adakah anda tergolong dengan golongan-golongan yang sudah wajib berkahwin? Jom sama-sama kita periksa diri kita. (^^)
  1. Sunyi di hati walaupun dikelilingi orang ramai.
  2. Kehidupan yang tidak terurus.
  3. Jiwa menjurus kepada lawan jantina.
  4. Hilang fokus apabila wujud lawan jantina.
  5. Cemburu melihat kebahagiaan orang lain.
  6. Wujud perasaan sayang terhadap kanak-kanak.
  7. Jatuh cinta pada seseorang.
  8. Desakan hawa nafsu.
  9. Beronani.
  10. Dorongan untuk melakukan hubungan intim.
" Dan kahwinkanlah orang yang bersendirian di antara kamu dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin, maka Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-NYA; dan Allah Maha Luas (pemberian-NYA) lagi Maha Mengetahui." - Surah an-Nur: 32.

* Sama-sama berkongsi ilmu..sama-sama mendapat manfaat, mencari redhaNYA..

23 comments:

Nur'ain said...

hihi amboyy

EYQASARA said...

Nur'ain: hihihihi... kongsi2 ilmu la dek oiii.. (^^)

JIJI YU said...

huk aloh..beronani siap..ahaha

EYQASARA said...

JIJI YU: hahaa.. sekadar menyampaikan ape yg dibaca.. (^^)

Jay said...

fuh....dah boleh kawin ni...jom kawin??hahaha:)

Nizam said...

terasa nak kahwin...
insya-Allah dipermudahkan... :)

EYQASARA said...

Jay: haha.. gi la ajak mkwe awak kwen.. (^^)

EYQASARA said...

Nizam: Mudah2an.. (^^)

lelakipakaianhitam said...

Jay dah sedia tu. dah ajak pun. tapi betul le kata empunya blog, gi le ajak awek ko. ko ajak tuan punya blog tapi udah ke ko ajak dia jadi awek ko? langkah pertama pun belum lepas nak ajak kahwin. ape le ko. gelojohh. ajak jadi awek dulu... baru betulll

EYQASARA said...

lelakipakaianhitam: hihiihihi... nak kawen perlu jd makwe dulu ye awk? (^^)

Jay said...

nak ajak awek mende???awek pun aku xde..sapelah nak kat aku yg x seberapa ni..harta takde..rupe adalah sikit2..:)

EYQASARA said...

Jay: hahaha... mcm2 jay ni.. kat dlm blog dia ade surat cinta utk awek.. hihi.. (^^)

Jay said...

haha..tu kisah lalu dah..skrg jay dah takde awek..dia dah tinggalkan jay...jay dah sunyi dah...yg ada family dgn allah je..kawan pun xdelah bnyak mana pun...kawan senang mmg bnyak..kawan yg nak sama2 susah payah nak cari..:)

EYQASARA said...

Jay: hahaa... itu lah corak persahabatan sbnarnya... :)

Jay said...

yups betul..hehehe..nanti Jay nak buat entri untuk eyqa boleh tak???nak minta izin ni??hehe

EYQASARA said...

jay: erk? nak buat psal eyqa? psal ape tu? hihi.. terpulang.. tak suruh, halang pun tak.. tu kan blog jay..

Jay said...

memanglah blog jay..tapi kene juga minta izin dgn tuan empunya diri..mana tahu kot2 tak suke..hehehe:)

Jay said...

silalah tgok ye..jgn marah..hehehe:)
http://jai-diari.blogspot.com/2011/12/pena-cik-eyqasara.html

EYQASARA said...

Jay: mekasih... sy dah tgok.. (^^)

Jay said...

welcome..hehehe...tang jatuh hati kat kat kat tu eyqa raser ape??hahaha:)

lelakipakaianhitam said...

dah baca... lagi... jadi nak tanya le... penulis blog ni termasuk sekali ke kat dalam senarai yang ditulis... he he he.. nak tahu je...

EYQASARA said...

Jay: errr? tak perlu kot mention mcm tu.. (^^)

EYQASARA said...

lelakipakaianhitam:hahaha... ermmm.. mmg dah termsuk tu... tp tu laaa.. nak kne cari calon jugak.. xde calon bleh gak nak kawen kan.. (^^)

 
;